Kritiske spørgsmål til de fortabte sønner

Sune og Andreas Gylling Æbeløs bog De fortabte sønner præsenterer læserne for en både nedladende og karikeret historie om indremissionske miljøer.

Tre af DR's podcast og radioprogrammer har set kritisk på Sune og Andreas Gylling Æbeløs bog De fortabte sønner. Foto: Getty Images

I tiden efter udgivelsen af erindringsbogen De fortabte sønner fik forfatterne Sune og Andreas Gylling Æbelø hurtigt meget taletid i medierne. Både i aviser og i radio og TV blev historien løbende gentaget uden, at der blev stillet kritiske spørgsmål til bogens påstande om udbredt social kontrol i bla. Indre Mission. Impuls har tidligere fortalt om missionsforeningernes reaktioner på bogen.

Efter endnu et stort opsat interview i Dagbladet Holstebro bragte samme avis den 21. oktober et læserindlæg, hvor Asbjørn Asmussen imødegik bogens kritik og inviterede til dialog. Cirka samtidig udkom podcasten Tabu med en episode, hvor Hans-Ole Bækgaard fra Indre Mission og Peter Nissen fra Luthersk Mission forholdt sig til Æbelø-brødrenes kritik.

Podcasten affødte en række spørgsmål hos journalist Malene Jensen, som i Weekendavisen den 20. november stillede spørgsmålet: Hvordan føles det pludselig at finde sit navn i en bog, som man hverken har givet tilladelse til eller er blevet kontaktet om?

Artiklen De fordømmende sønner taler med flere af de personer, som ufrivilligt medvirker i bogen, og spørger kritisk ind til sandhedsværdien i brødrenes erindringer.

Samme dag udkom Kristeligt Dagblad med en tilsvarende artikel, der også stiller spørgsmålstegn ved flere af de episoder, som bogen beskriver.

Tre radioprogrammer tager kritikken op

Herefter fulgte flere radio-interviews. Først P1 programmet Tabloid, som kaster kritiske blikke på ugens mediehistorier. Den 29. november var de sidste 20 minutter af programmet fokuseret på de to nævnte avisartikler og Weekendavisens Malene Jensen formulerede det i programmet sådan: ”Det billede som brødrene tegner skriver sig ind i det billede, vi i medierne og i samfundet gerne vil have af folk fra missionske miljøer. Jeg tænker, at der ikke er blevet stillet så mange spørgsmål, fordi man tænker: nå ja - det er jo bare sådan det er, det er jo sådan vi har hørt om det.”

Lørdag den 30. november havde radioprogrammet Ditlev og dæmonerne inviteret Hans-Ole Bækgaard ind til en samtale om, hvordan Indre Mission dæmoniseres i den offentlige fortælling, og hvordan det opleves af IM selv.

Det nye kulturprogram Virkelig tog i sin første episode den 2. december den samme historie op. Her blev Æbelø-brødrene udfordret på den magt, de med deres bog tager over historien og de oplevelser, som mange husker helt anderledes. Asbjørn Asmussen fik her også lejlighed til at reagere på bogens kritik af bla. IM:

”Jeg anfægter slet ikke Æbelø-brødrenes personlige oplevelser, og meget af deres kritik er også rimelig, men deres historie er og bliver en stærkt farvet personlig erindring og ikke den endelige sandhed om Indre Mission eller de andre nævnte miljøer og personer”.

DR.dk samler den 4. december kritiken op i en artikel, hvor Æbelø-brødrene afviser kritikken.

Brødrene Gylling Æbelø optræder med deres historie ved flere lejligheder i den kommende tid.

Hold dig opdateret med vores aktiviteter og nyheder fra Indre Mission

Vi sender vores nyhedsmailen hver anden torsdag med nyheder fra landsarbejdet og inspiration fra de lokale fællesskaber. Du får også en oversigt over kommende begivenheder og smagsprøver på magasinet impuls.
.
Bethesda i København er gældfrit og i gang med renoveringer
Med bedre økonomi er missionshuset Bethesda i København i gang med at renovere og planlægger mere til næste år.
Ledige stillinger i to regioner kalder på nytænkning
Mens flere regioner i Indre Mission oplever stor interesse for ledige stillinger, kæmper andre med at rekruttere medarbejdere. …
52 elever er begyndt på Børkop Højskole
Forårsholdet har rundet 50 elever, selv om GDT-forløbet til i Etiopien blev aflyst. Alligevel overvejer skolen at tilpasse deres kurser. …

Annoncer