Bred opbakning til præsters frihed

Indsættelsen af en ny præst i Hedensted har pustet til debatten om retten til at sige nej til vielse af fraskilte eller par af samme køn

Der fulgte en mediestorm efter nyheden om, at en ung præst i Hedensted gav udtryk for, at han hverken kan vie fraskilte eller par af samme køn på grund af sit bibelsyn. Ifølge LGBT+ Danmark skal der ikke være plads til den slags præster i folkekirken. Sådan lød det i en artikel i Kristeligt Dagblad den 1. februar, hvor LGBT+ Danmarks sekretariatschef, Susanne Branner Jespersen, gav udtryk for, at det skal gøres ulovligt at ansætte præster, der ikke vil vie homoseksuelle eller fraskilte.

Siden har en bred skare af aktører i folkekirken fastholdt, at der fortsat skal være frihed i folkekirken til at undlade at vie to af samme køn. Det gælder også kirkeminister Ane-Halsboe Jørgensen, som gentog det i Aftenshowet på DR.

Uenighed om hvad ægteskabet er

I et fælles indlæg i Kristeligt Dagblad har IM's formand Hans-Ole Bækgaard sammen med George Hinge, lektor, ph.d. og tidl. kirkepolitisk talsperson for LGBT+ Danmark og Morten V. Thaysen, sognepræst og formand for Kirkepolitisk Udvalg i Grundtvigsk Forum sammen understreget, at åndsfrihed i folkekirken blandt andet kommer til udtryk ved, at der er plads til at ansætte præster, som gør brug af denne lovmæssige og legitime frihed, ligesom et menighedsråd skal bevare deres demokratiske ret til at vælge og kalde vedkommende som præst:

"Den rejste debat handler dybest set om, hvorvidt homoseksuelle kan blive viet i folkekirken. Og det kan de, det har de retskrav på. Derfor finder vi det ærgerligt, at en sag som den i Hedensted skal blive til en hetz eller en anklage om diskrimination.

For det handler ikke om, at den nyvalgte præst ikke kan lide bøsser og lesbiske, men at der faktisk er en substantiel uenighed om, hvad et ægteskab er i teologisk forstand. Vi tre underskrivere er langt fra enige i bibelsyn eller praksis om vielser af to af samme køn. Men vi vælger at tro på, at vi kommer længere med en tolerant, kritisk og åben dialog inden for folkekirkens rammer end med fordømmelse, sådan som det har vist sig i dette tilfælde."

Lokal opbakning

I et interview på Radio 4 udtrykte Præsteforeningens formand, Pernille Vigsø Bagge, også sin støtte til den nye præst i Hedensted, Michael Olesen Høj.

"Det er vigtigt med et frit valg, fordi vi er et trossamfund, hvor 70 procent af præsterne gerne vil vie par af samme køn. Så det er nemmere at finde en præst, som gerne vil vie, end en præst, som ikke vil vie. Derfor ser vi ikke noget problem i den her lovgivning, der er ikke noget praktisk problem. Vi synes, at det er vigtigt med en frihedsret, fordi vi er et åbent og rummeligt trossamfund. Det er vigtigt for os, at folkekirken kan rumme forskellige teologiske holdninger."

Den nye Hedensted-præst bakkes også op af sin menighedsrådsformand, Kjell Palmelund Laursen, som har sagt til DR, at han synes, at det er fint, at sognets præst står ved sine personlige holdninger.

Hedensted Kirke var propfuld, da Michael Olesen Høj blev indsat som præst søndag den 6. februar. Imens demonstrerede en mindre, politisk ungdomsgruppe udenfor. Det hele blev dækket af pressen.

Hold dig opdateret med vores aktiviteter og nyheder fra Indre Mission

Vi sender vores nyhedsmailen hver anden torsdag med nyheder fra landsarbejdet og inspiration fra de lokale fællesskaber. Du får også en oversigt over kommende begivenheder og smagsprøver på magasinet impuls.
.
Hoppekirken var et blikfang for børn og familier på Sjælland
Solvang Kirke på Amager var ét af de steder, hvor Evigglads hoppekirke vakte glæde blandt børn og gav mange samtaler med forældre. …
Forlagsgruppen Lohse oplevede positiv respons på Bogforum
På litteraturfestivalen Bogforum oplevede Lohse en særlig interesse for Kærlighedens 5 sprog og andre Gary Chapman-titler. …
Indre Mission er ikke i frit fald
Mediernes historie om IM’s tilbagegang får ikke hele billedet med.

Annoncer