»Vi ønsker kristne fællesskaber og menigheder, der er favnende, sunde at komme i og gode at være en del af, men det er desværre ikke sådan, alle oplever det,« siger generalsekretær Jens Medom Madsen, der har lyttet til, at oplevelsen af social kontrol også kan være en negativ og ekskluderende oplevelse i IM.
Den fælleskirkelige fyraftenskonference Når kirken svigter, som afholdes den 30. september i København, vil sætte fokus på, hvordan man spotter magtmennesker, og hvordan man undgår seksuelle krænkelser og sikrer, at al påvirkning sker med respekt. Det kan man læse på konferencens hjemmeside naarkirkensvigter.dk.
Bred gruppe af arrangører
Det er en bred gruppe af kirker og organisationer, som står bag. Blandt dem er også Indre Missions Familiearbejde, hvor landsleder Gitte Rasmussen i en video på hjemmesiden siger:
»I vores formidling af vores tro til børn og unge og voksne skal vi være opmærksomme på, at ingen oplever det som et pres eller noget, de skal leve op til.«
Ved konferencen medvirker bl.a. psykolog Irene Rønn Lind og seniorkonsulent Bente Boserup fra Børns Vilkår, og blandt medindbyderne er Camilla Johnson, stifter af organisationen InSide-Out, som rådgiver mennesker, der har været udsat for negativ social kontrol i religiøse miljøer.
Vigtigt at samles bredt
»I kirken taler vi ofte om emner, som kan være meget personlige, og som derfor påvirker os dybt. Den forkyndelse og den adfærd, som er positivt ment, kan også opleves negativ og manipulerende, og vi har som kirke et stort ansvar for, at det ikke sker,« forklarer Jakob From Søvndal, der er sognepræst og medlem af IM’s hovedbestyrelse. Han mener derfor, at det er vigtigt at samles bredt fra alle kirker for at diskutere, hvordan man undgår at svigte dem, som føler sig ramt og måske krænket af den måde, tingene bliver sagt og gjort på.
Konferencen afholdes i Københavns Kulturcenter på Nørrebro og henvender sig både til frivillige og ansatte ledere i kirkeligt arbejde og til de mennesker, som på den ene eller anden måde har oplevet magtmisbrug eller eksklusion i det kristne fællesskab.