Indre Missions venner hjælper på forskellig måde. Det gælder f.eks. IM-fællesskabet i Vildbjerg ved Herning.
Kort tid efter at flygtningene begyndte at strømme ud af Ukraine, fik Anette Nord Jensen fra Indre Mission i Vildbjerg ideen om at bruge missionshuset. Da hun blev spurgt, om der kunne bo en kristen, ukrainsk familie med ti børn i missionshuset, tog hun kontakt til bestyrelsen, som var med på ideen. Missionshuset har alle faciliteter til det og er så stort, at der kan bo en familie, samtidig med at der holdes møder.
»Vi vil rigtig gerne bringe Guds kærlighed videre både i ord og i handling,« forklarer Anette Nord Jensen, der har et samarbejde med Herning Kommune om projektet.
En familie på 12 flyttede ind
Hun skrev på en facebookside om initiativet, og mange lokale bød ind med hjælp. Der blev doneret mad, tøj, legetøj og senge. Det gav en lille ekstra bonus.
»Når folk kom og afleverede, fik jeg lov til at vise missionshuset frem og fortælle, at vi har møde hver torsdag. Missionshuset er kommet på alles læber i Vildbjerg,« fortæller Anette Nord Jensen, der er glad for den store opbakning.
Missionshuset blev gjort klart, så en familie på tolv kunne flytte ind. For en lille uges tid siden kom familien, der deltog i en familieaften i missionshuset.
»De har det godt, selvom de har meget med sig i bagagen,« siger Anette Nord Jensen.
»Det har en positiv indvirkning på IM-fællesskabet, at vi står sammen om dette projekt.«
Harboøre
I Harboøre er der god kontakt til herboende ukrainere, og mange af dem kommer i en sprogcafé i missionshuset. Da krigen brød ud i Ukraine, var Lars Kristensen, der er sognemedhjælper ved Harboøre Kirke og aktiv i Indre Mission, rundt med blomster til ukrainerne.
Nu er der kommet flere flygtningefamilier til byen, og hurtigt blev der arrangeret fællesspisning i missionshuset.
»Vi vil gerne fortælle dem, at vi er her for dem, og at vi vil gøre alt for at hjælpe dem. Vi må se, hvilke behov der opstår hen ad vejen,« forklarer Lars Kristensen, der tænker i forskellige aktiviteter for børn og voksne.
Vejledning for missionshusene
I forbindelse med hjælpen til ukrainske flygtninge har Indre Mission udarbejdet en vejledning til bestyrelserne for de lokale missionshuse.
Vejledningen fastslår, at da missionshusene generelt ikke er godkendt til beboelse, skal der altid søges godkendelse til overnatning i kommunens byggesagsafdeling, som kan give en midlertidig godkendelse. Strækker udlejningen sig længere end fem døgn, skal indkvarteringen arrangeres i samarbejde med en anerkendt organisation eller myndighed, for eksempel Røde Kors, og der skal laves en kontrakt, der fastlægger ansvar og omkostninger.
Varme hjerter og åbne døre
»Vi skal åbne både hjerter og døre for de ukrainske flygtninge,« opfordrer Indre Missions generalsekretær Jens Medom Madsen, som foreslår, at man i stedet for egentlig indkvartering i missionshusene undersøger overnatningsmuligheder i private hjem og til gengæld åbner missionshusene for almindeligt ophold, bespisning, møder og andre sociale aktiviteter målrettet ukrainerne.
Find vejledningen for brug af IM’s missionshuse til ukrainske flygtninge <link fileadmin/Dok/Organisation/Ledelse/Brug_af_missionshuse_til_flygtninge_220310.pdf - download>her</link>