Tunge basgange og sprøde fire-fjerdedele strømmer ud ad de åbne vinduer på Børkop Højskole. Og spidser man ører, anes også både guitarer, klaverer og diverse stryge- og blæseinstrumenter. Årets Musicpoint er i fuld gang, og de 44 musikalske deltagere er i gang med dagens første øvesession frem mod den store afslutningskoncert for forældre og søskende.
Det er først på ugen, og numrene sidder endnu ikke helt i skabet, men der vises lovende takter, og underviserne roser anerkendende, når en guitarsolo går rent ind, eller når en sanger rammer den helt rigtige frasering.
"Vi tager den lige én gang til," lyder det igen i de forskellige øvelokaler, hvor deltagerne er opdelt i genrer. Her er folk og funk, pop og rock og noget for de jazzede. Og i højskolens hal er fire piger i gang med at indstudere danse. Også de må igennem koreografien en ekstra gang, før pausen venter.
Gennemsyret af musik
"Musicpoint er ligesom en sportscamp eller en e-sportscamp en kristen lejr, hvor vi ønsker at fortælle deltagerne om Jesus, men hvor vi tager udgangspunkt i deltagernes fælles interesse," forklarer lejrchef Bjarne Klitgaard, som til daglig er musikkonsulent i IM Region Nord.
"Man behøver ikke at være dygtig for at være med, men man skal have interessen for musik, ellers bliver det træls," smiler han.
For musik gennemsyrer det meste. Selv i de indlagte pauser stormer deltagerne ned i øvelokalerne, hvor der jammes på livet løs, og flyglet i højskolens dagligstue får sjældent ro mere end et par minutter ad gangen. Pianisterne står i kø for at komme til tangenterne, og der skal ikke slås mange toner an, før sangerne stiller op omkring det blanke instrument.
Musik er fællessproget
"Musik er bare et rigtig godt udgangspunkt, når man skal lære hinanden at kende. Hvis man ikke lige ved, hvad man skal snakke om, kan man altid spille eller synge sammen. Det er en icebreaker, og så kan man senere finde ud af, om man har andre fællesinteresser," siger Noah Sørensen fra Herning.
Han har for en kort bemærkning skiftet musikinstrumenterne ud med en billardkø og er i gang med et spil pool sammen med Rebekka Ravn Olesen fra Ringkøbing, der ligesom Noah er på Musicpoint for første gang.
"Her er bare et rigtig godt fællesskab, og fordi vi har musikken til fælles, så betyder det ikke så meget, om man er 13, 15 eller 19 år. Man kan sagtens spille sammen alligevel, og så bliver det også lettere at snakke med hinanden," siger hun.
Hjælper hinanden
Lejrchef Bjarne Klitgaard glæder sig over, at de mange teenagere så hurtigt har fundet den fælles melodi. Indtil for få uger siden var han nervøs for, om Musicpoint overhovedet kunne gennemføres på grund af corona-restriktionerne. Og om der ville komme nogle deltagere, for sidste år blev lejren aflyst, og heller ikke i år har arrangørerne haft mulighed for at reklamere for tilbuddet på efterskoler på grund af corona-pandemien.
"Vores erfaring er, at deltagerne tager hinanden med på kryds og tværs. Vi har mange gengangere fra år til år, og de tager deres venner med. Desuden har mange tidligere været på Sang- og musiklejr, men slet ikke alle," fortæller han.
En af de positive tendenser, han mærker på lejren, er den store overbærenhed mellem deltagerne.
"Det er ingen selvfølge, at deltagere på 13 og 19 år har lyst til at være sammen, eller at nybegyndere og meget erfarne musikere gider at spille sammen. Men her fungerer det. De ældste og mest erfarne bliver en slags mentorer for de andre, og det fungerer rigtig godt. Jeg tror, det er en konsekvens af, at vi også er et kristent fællesskab," siger lejrchefen, som også ser et større perspektiv i arrangementer som Musicpoint.
En dejlig bonus
"Musicpoint er et sted, hvor der dannes netværk. Deltagerne bliver opmærksomme på hinanden, og jeg ved om rigtig mange, som i dag spiller sammen i lovsangsbands og lignende, at de oprindelig har mødt hinanden her. Det glæder mig selvfølgelig som musikkonsulent, at vi på den måde kan samle dem, der har lyst til musik, og vise dem, at de kan tjene Gud med deres hobby. Men det er ikke noget, vi som sådan italesætter på lejren. Det er en dejlig bonus," siger han.
To gange i løbet af Musicpoint er der seminarer. Her kan deltagerne prøve kræfter med sangskrivning, sceneteknik og meget andet, og trænger man til luftforandring fra de lumre øvelokaler, er der også både sport og friluftsliv på skemaet, ligesom aftenerne bliver brugt til bl.a. dreng-pige-aften, Thomas og Monopolet og selvfølgelig EM-fodbold på storskærm.
Peger på Jesus
Et fast programpunkt er desuden eftermiddagens discipeltimer, hvor ungdomskonsulent Nanna Forum Dideriksen holder bibeltime og lægger op til samtaler i grupper.
Denne gang handler det om treenigheden, nærmere bestemt Helligånden.
"Helligånden spiller en vigtig rolle for alle kristne, men han kan godt være lidt svær at få styr på. Måske fordi han bare gerne vil pege på Jesus," siger hun.
Det samme vil de over 20 ledere, undervisere og frivillige på Musicpoint. Nogle gør det med ord, andre med toner. Og nogle gange skal der bare musik til at få ordene frem.