Pinsesolen skinner over Å-festival, der er Danmarks største kristne musikfestival med omkring 4500 deltagere. Sent lørdag eftermiddag er der skruet helt op for hyggen og afslapningen mellem campingvognene. En del unge sveder igennem på fodboldbanen, hvor der er en større turnering i gang.
På den anden side af det store festivaltelt holder SnakTro-caféen til, og der er flere gode samtaler i gang. SnakTro-leder Robert Svendsen har 25 frivillige med, som er parat til at snakke med festivaldeltagerne.
»I morgen aften bliver der ekstra brug for alle kræfter, for vi ved, at rigtig mange søger forbøn og samtale efter lovsangsfesten,« siger Robert.
Han smiler, da han fortæller, at der aftenen før var over tusind i cafételtet for at høre midnats-stand-up med hans bror, Jakob Svendsen. Det var lige efter den store koncert med den amerikanske hiphopper, Flame.
SnakTro-teamet holder til lige ved siden af det store caféområde med streetfood, hvor mange unge sidder i grupper.
»Vi har opgraderet caféområdet i år, for vi vil gerne have, at det skal være et samlingspunkt under festivalen. Vi har også gjort mere ud af caféscenen,« fortæller Kåre Dyhr Pedersen, der er formand for Å-festival.
Inde i cafételtet lytter en stor gruppe til det aarhusianske kor Mosaik. Udenfor står en far til en af deltagerne. Han er kommet helt fra Thy og glæder sig til aftenens koncert med amerikanske Rebecca St. James.
»Jeg har fulgt hende siden 1991, så det bliver rigtig godt at høre hende,« fortæller han. Nogle timer senere står han sammen med mange andre begejstrede fans og synger med på hendes sange.
Unge stortrives uden alkohol
En garvet gospelsanger fra Grindsted er kommet i rigtig god tid til Å-festivals store gospelkoncert med amerikanske Israel & New Breed. Hun var begejstret for at deltage i en gospelworkshop tidligere på året.
»Det giver mig så meget glæde at synge gospel,« fortæller gospelsangeren, som fordriver noget af ventetiden med at spise aftensmad med datteren.
Et andet sted samles mange af de 250 frivillige og medarbejdere til lasagne og salat. Deriblandt lovsangsbandet, som lidt senere står på den store scene og leder flere tusinde festivaldeltagere gennem kendte lovsange, der handler om det samme som efterskolelærer Peter Bruuns forkyndelse. Han fremhæver, at det at være på Å-festival er lig med at give Jesus gode vækstbetingelser, og at det kristenliv, der holder på den lange bane, tager form i modvind.
Lovsange om at være i forventning til Gud og at overgive sig til ham bygger bro til koncerten med Rebecca St. James. To deltagere fra Sjælland står langs teltvæggen og nyder alle indtrykkene. De er med på Å-festival for første gang. Den ene har ikke været kristen i så mange år, og han har taget sin far med, for at han kan opleve, hvad en kristen festival er for en størrelse.
»Det var en særdeles god oplevelse at mærke det kristne fællesskab på Å-festival. Det er opløftende, at unge kristne stortrives på en festival uden alkohol,« siger sønnen.
Gospel bliver til gudstjeneste
En del efterskoleelever forlader teltet, mens andre i den mere modne alder forventningsfulde siver ind i teltet for at lytte til Rebecca St. James. Deriblandt en gospelinstruktør:
»Jeg glæder mig til aftenens to store koncerter, men rigtig meget til at høre amerikansk gospel med Israel & New Breed. Den største i gospelverdenen er Kirk Franklin. Jeg synes, at han gør gospel til et show, men Israel & New Breed gør gospel til en gudstjeneste.«
Iben Ku fra Mariager deler den oplevelse. Da hun boede i Australien, hørte hun Israel & New Breed, og hun har siden fulgt ham og bandet.
»Israel Houghton og band formår at lave gospel til en gudstjeneste, fordi de inddrager alle koncertdeltagere. Jeg glæder mig til at høre sangene og opleve den fantastiske energi og glæde, der er ved deres gospelkoncerter,« fortæller Iben, der er flankeret af vennerne Eva Carbac og Martin Boesenbæk. Det er første gang, de er på Å-festival.
»Iben spurgte, om jeg ville med, men jeg vidste ikke, at jeg skulle høre gospel. Det vigtigste for mig er at lovprise Jesus, så jeg glæder mig til at ophøje hans navn,« forklarer Eva, der blev slået over den særlige stemning på pladsen.
Martin ser frem til at høre de professionelle musikere og opleve, hvordan de får det hele til at svinge.
Lidt før koncerten går i gang, er der lange køer uden for teltet med spændte festivaldeltagere. Lone og Kåre håber at få en plads tæt på scenen.
»Israel Houghton er én af de største gospelmusikere overhovedet, så jeg har glædet mig til at lytte til ham,« fortæller Lone fra Amager.
Hun har taget kæresten, Kåre, med. Lone fremhæver det kristne budskab i musikken som vigtigt. Kåre tager det med som en del af kærestepakken.
»Jeg har meldt mig ud af folkekirken, men nu bliver jeg draget ind i flokken igen,« siger han.
Smittende gospel-rytmer
Et øjeblik, før det verdenskendte gospelnavn går på scenen, er der én, der siger:
»Det er sjovt, at der er så meget stemning, uden at det er gået i gang. Det skyldes ikke mindst de mange efterskoleelever foran scenen, der er opsatte på at få en lovsangsfest.«
Stemningen ryger helt til tops, da Israel & New Breed indtager scenen, og den fortsætter uhindret hele vejen gennem koncerten. Gennem gospelsange som Mighty to safe, You are good og Friend of God bliver det store telt nærmest omdannet til et stort kirkerum. Koncerten begynder med fuldt tryk på lovprisningen af Jesus som frelser. Gospelbandet synger og danser deres Jesus-glæde ud med en sådan energi, at det smitter alle. Det er lige fra den store, hoppende og dansende mængde foran scenen til dem, der står eller sidder lidt mere roligt bagved.
Gospelbandet inddrager koncertdeltagerne på en sådan måde i lovsangen, at det munder ud i en fælles lovprisning til den samme frelser. Koncerten glider over i mere langsomme gospel-rytmer, hvor der er fokus på den stille tilbedelse. De næste lovsange har et budskab om at overgive sit liv til Jesus og følge ham.
Her kommer Israel Houghton med en lille opmuntring:
»Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det er at være teenager i en verden, som den er i dag med sociale medier. Jeg ved ikke, hvad I går igennem, men uanset om I kæmper med depression, skyld eller skam, så kæmper I ikke alene. Kampen tilhører Jesus.«
Dette budskab understreges i den næste gospelsang.
Vi er helt høje
Det er lidt, som om de amerikanske gospelvibes har sat gang i en lovsangsfest, som er svær at stoppe igen, men efter to ekstranumre er det slut. Tilhørerne er i hvert fald fyldte. Flere unge siger: »Det var så fedt.« En, der er lidt ældre, siger: »Det er stort, at vi kan mødes på tværs af alder og synge sammen og lovprise Gud.«
Venneflokken fra Mariager fortæller på vej hjem: »Vi er helt høje af at lovprise. Turen herned var det hele værd.«
Å-festival fortsætter efter midnat med DJ kaldmighvadduvil i cafételtet. Søndagen byder på mere Å-festival med gudstjeneste, seminarer, aftenmøder og koncert med amerikanske »Kings Kaleidoscope«. Mandag lukker og slukker årets Å-festival.