Sidste år i gymnasiet blev et vendepunkt for amerikaneren Rebecca Manley Pippert. Hun fik et overvældende møde med Jesus, som forandrede hendes liv totalt.
Lige siden har Rebecca vidnet om sin kristne tro, og hun har inspireret andre til at gøre det samme, blandt andet gennem åbne bibelstudiegrupper. Hun har skrevet flere bøger, blandt andet Ud af saltbøssen fra 1985 og den nye bog, Salt – Hvordan formidle evangeliet i en forandret verden.
Rebecca har rejst rundt i verden og opmuntret studerende, kirkeledere og kommende præster til evangelisation. Hun har flere gange været i Danmark. Senest på Kristeligt Forbund for Studerendes (KFS) påskelejr her i april, hvor hun stod for to aftenmøder og to seminarer.
»Jeg har altid vidst, at én af de største genveje til evangelisering er, hvis vi kan få ikke-troende til at se på Jesus og bringe dem ind i hans nærvær. Det var det, der skete for mig,« forklarer Rebecca.
En dybt passioneret mand
Hun er ikke opvokset i et kristent hjem, og hun fortæller, at hun var et sekulært menneske, der ikke vidste, at Gud fandtes.
»Jeg havde en længsel efter noget og en tørst, som jeg ikke kunne slukke. I min søgen efter mening udforskede jeg andre religioner og filosofier. Alt, hvad jeg læste, gjorde mig utilfreds. Så faldt jeg over én af forfatteren C.S. Lewis' Narnia-bøger. Jeg var overrasket over, at så meget gav mening. Jeg blev nødt til at få fat i en bibel og læse mere, og det var starten på en fantastisk oplevelse,« fortæller Rebecca.
»Jeg blev forbløffet over at opdage, hvordan Jesus var. Jeg blev også slået af, hvor forskellig den kristne tro var fra alt, hvad jeg havde læst. Til sidst blev jeg overbevist om, at det var sandt, og jeg overgav mit liv til Kristus,« forklarer Rebecca, som var den første i familien, der blev kristen. Siden fik hun den store glæde, at hele familien fulgte trop.
Rebecca stortrivedes i det kristne studenterarbejde på universitetet. Herigennem fik hun øje på, hvad der var Guds plan med hendes liv.
"Gud kaldte mig til at tjene ham som evangelist. Særligt efter jeg havde skrevet bogen Ud af saltbøssen, blev det også en global tjeneste," siger hun.
Korset er et kraftcenter for mission
I 2009 fik Rebecca Manley Pippert og hendes mand et kald til at arbejde med evangelisering i Europa, og i syv år havde de bopæl både i USA og Europa. Hun oplevede de forandringer, der er sket i den vestlige kultur, siden hun skrev Ud af saltbøssen i 1980’erne.
Én af vores største svagheder i evangelisering er at erkende, at vi er skabt til at være afhængige af Gud og ikke er selvforsynende
»De bibelske principper for evangelisation har ikke ændret sig, men det har den verden, vi lever i. Det er en sekulariseret tid, hvor der ikke findes en absolut sandhed, hvor individet er i fokus, hvor der er sket en seksuel revolution, og hvor vores livssyn er præget af, at vi vælger og vrager mellem holdninger og sætter dem sammen, som det passer os,« fortæller evangelisten.
»Vores tid er usikker med krigen i Europa, forskellige trusler rundt om i verden, politiske forandringer og økonomisk krise. Alt det er skræmmende, men her er opmuntringen: Sekularismen har ikke magten til at slette de længsler, som Gud har placeret i alle mennesker. Jeg tror faktisk, at den postkristne kultur øger vores længsler efter mening, formål, identitet og kærlighed. Derfor mener jeg, at vores tid med dens turbulens, kaos og usikkerhed er den største mulighed for kristent vidnesbyrd siden Jesus’ og apostlenes tid.«
Nye evangeliske vinde
I forlængelse af det peger Rebecca på, at europæiske spørgeundersøgelser, blandt andet foretaget i England, viser, at en tredjedel af de adspurgte gerne vil snakke om åndelige emner og også gerne vil have en samtale om Jesus, hvis de bliver mødt på den rigtige måde.
»Jeg fornemmer en opblødning i at tale om tro, og det sker på en måde, jeg ikke har set før,« siger Rebecca, der oplevede det samme i forbindelse med sit besøg i Danmark.
»Vi har været i Danmark flere gange, men det er første gang, at vi har fået det tydelige indtryk, at jorden er meget blødere for evangeliet. Dels var vores hotelpersonale overraskende åbne for at gå ind i en åndelig diskussion. Vi så en meningsmåling, hvor et spørgsmål var, om man nogensinde havde haft en åndelig oplevelse, hvortil 80 procent svarede ja. Jeg ved ikke, hvad de mente med en åndelig oplevelse, men jeg tvivler på, at det tal ville have været lige så højt for fem år siden. Vi erfarede, at nogle fremtrædende danskere og skuespillere har erkendt, at de er blevet kristne og taler åbent om det. Det er meget anderledes end det Danmark, vi oplevede første gang for 14 år siden, hvor enhver diskussion om tro blev betragtet som meget privat.«
Korset oplyser vores tilgivelse
I en tid med store udfordringer og enorme muligheder for evangeliet håber Rebecca, at Gud vil tænde missionens ild i danske kristne.
»Evangelisering er ikke en teknik eller en frygtet pligt. Det er en brand, som bliver stærkere og stærkere, jo mere vi forstår den bibelske sandhed om Gud, som den kommer til udtryk på korset,« siger hun.
»Hver dag skal vi hen til korsets fod for at blive motiveret til at fortælle mennesker om Jesus og opdage den glæde, frihed og kraft, vi har fået.«
Hun uddyber korsets vigtige rolle for mission.
»Jesus døde, og det var os, der korsfæstede ham. Det betyder, at vi alle har et ansvar for at have korsfæstet den virkelig uskyldige. Da vi naglede ham til korset, begik vi den største synd af alle. Når vi ser op på korset, så oplyser det vores synd, og det viser os, at vi ikke skal være i tvivl om, at alt det, vi har gjort, kan tilgives, « forklarer evangelisten.
Jeg havde en længsel efter noget og en tørst, som jeg ikke kunne slukke
Hun konkretiserer, hvad det betyder i mødet med mennesker, der ikke tror. »Det kan gøre os meget mere milde overfor dem, der tror noget andet end det, vi gør. Vi skal ikke bevæge os væk fra dem, der ikke tror, eller dømme dem, for vi ved, at vi alle har syndet og har brug for Guds nåde,« siger Rebecca.
»Vi skal ikke prøve at elske mennesker med den kærlighed, vi er skabt med. Det vil ikke virke. Vi har brug for meget mere. Det er kun Jesus’ kærlighed på korset, der rækker.«
Selvfølgelig er vi svage
Rebecca peger på en stor udfordring ved mission.
»Én af vores største svagheder i evangelisering er at erkende, at vi er skabt til at være afhængige af Gud og ikke er selvforsynende. Jeg hører mange gange kristne fortælle, at de gerne vil dele deres tro med andre, men de føler sig utilstrækkelige,« forklarer hun.
»Selvfølgelig er vi utilstrækkelige og svage. Det er hele pointen. Vi er alle afhængige af Gud. Han skabte os som skabninger, der er afhængige af ham. At gå i kraften fra korset er mere end at erkende vores begrænsninger. Det er at opleve en kraft og styrke, der er meget større end vores egen og overgive os til den.«
Bogen Salt - hvordan formidle evangeliet i en forandret verden? er udgivet af Lohse i samarbejde med Credo, Luthersk Mission og Evangelisk Alliance i Danmark.
OM REBECCA MANLEY PIPPERT
Rebecca Manley Pippert er født i Illinois i USA. Hun har en uddannelse i engelsk litteratur fra universitetet i Illinois. Hun er gift med Dick. Sammen etablerede de »Saltshaker Ministries« i 2001 med det formål at udruste kristne til evangelisering og discipelskab. Rebecca er forfatter til 11 bøger.