Fire dage med sol, musik og kristent fællesskab

Koncerter, gudstjenester og lange køer foran isboderne. Danmarks største kristne musikfestival var en oplevelse for de omkring 6000 deltagere.

Clara, Dorthea, Thor, Lukas og Ditte lærte hinanden at kende på Nordsjællands Efterskole.

Der er noget særligt ved Å-festivalen. Det mener en gruppe venner, der mødte hinanden på Nordsjællands Efterskole. De vender derfor gerne tilbage til Sdr. Felding år efter år. De kører over 300 kilometer i pinsen for at deltage i Danmarks største kristne musikfestival, som samler omkring 6000 mennesker i løbet af pinsen.

Midt i solskinnet, i den yderste række af campingvogne med baggrundslyden af musik, volleyball og latter fra solbadende festivalgæster, samler de fem venner hurtigt nogle klapstole fra det hyggelige rod i forteltet. De tilbyder en plads i skyggen, et glas vand og en sjællandsk snak tilsat en god portion latter.

Å-festival byder over fire dage på et væld af aktiviteter såsom bibeltimer, seminarer, aftenmøder, gudstjenester, lovsangsfester og koncerter i både det store mødetelt og det mindre cafételt. Derudover er der mange forskellige events, herunder nye tiltag som Silent Disco, skumfest og Genbrugsguld, hvor der er mulighed for at gøre et genbrugskup.

Man kan være sig selv

Tre af vennerne fra Sjælland, Dorthea, Ditte og Lukas, er en del af ungdomsfællesskabet Nexus i Lindehøj Kirke i Herlev. Clara kommer fra Kalundborg og kører gerne lange afstande for at deltage i IMU og Luthersk Missions Unge. Thor, derimod, deltager i Å-festivalen med sine venner, selvom han ikke til daglig færdes i det kristne miljø.

»Jeg synes, det er rigtig hyggeligt at være på festivalen,« fortæller Thor, der beskriver sine venner som nogle herlige mennesker, han har det rigtig godt med.

Han foretrækker at ligge i solen frem for at deltage i bibeltimer og seminarer, men han var til koncerten fredag aften med den amerikanske musiker Trip Lee.

»Jeg synes, det var god musik,« siger Thor.

Vennegruppen fremhæver friheden ved Å-festivalen. Man kan være sig selv og vælge de aktiviteter, der virker spændende.

»Det er et fællesskab, hvor der er plads til alle,« siger Dorthea.

Thor lytter, når vennerne snakker om kristne emner, men føler sig ikke påvirket af det.

»De snakker om det, når vi er sammen, men jeg tror ikke, at jeg bliver kristen,« mener Thor.

Styrker deltagernes kristne tro

Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing er bl.a. repræsenteret af Isabella, Andrea og Johannes. De er garvede festivaldeltagere, og de oplever, at Å-festivalen har præget deres kristne tro.

»Jeg husker flere lovsangsaftener, som har givet mig en wow-oplevelse,« siger Andrea.

De er overraskede over, at festivalen bliver ved med at vokse.

»Det er megafedt,« konkluderer de.

Blandt de mange efterskoleelever er der en flok fra Skovbo Efterskole, der ligger ved Ringsted. De nyder solen inden koncerterne lørdag aften. De prioriterer alle festivalens syv koncerter, der er fordelt på den store scene og caféscenen.

»Vi elsker koncerterne og det kristne fællesskab,« fortæller Laura, og en af veninderne tilføjer: »Det er skønt at være sammen med vennerne og dyrke troen, for det kan være lidt svært at gøre det i hverdagen.«

Blandt de lange køer til isboderne i caféområdet står Lea og nogle veninder fra Frøstruphave Efterskole og nyder en grøn Champagnebrus. Lea er med på Å-festival for første gang. Hun fik lyst til at komme med, fordi veninderne talte varmt om det. Hun er helt oppe at ringe over stemningen og de mange festivalindtryk.

»Jeg var rigtig glad for at være med til formiddagens bibeltime med lovsang. Det fik jeg meget ud af,« siger Lea, der henviser til Nanna Lollikes forkyndelse om emnet: »Vi er skabt«.

Antallet af børnefamilier stiger

Nær det store telt har nogle familier stimlet sammen om et langt mindre telt, som danner rammen om børnemøder med 60-70 deltagere. Karina Schou Dashnaw er mor til nogle af dem, og hun har valgt at tage familien med, fordi hun selv er opvokset med Å-festival.

»Jeg vil gerne, at børnene får lov at opleve det samme, som jeg gjorde. Det er dejligt at kunne give dem det med på vejen,« fortæller Karina, der er begejstret for, at børnene gennem møderne også får en hilsen fra Gud på deres niveau.

Antallet af børnefamilier på Å-festival er steget i år. Ifølge arrangørerne er der 80 enheder på familiepladsen sammenlignet med 70 sidste år.

Daniel Præstholm og hans familie har i mange år deltaget i Å-festival sammen med nogle andre familier fra Grindsted. Han glæder sig over, at gruppe af deltagere på 20-plus er vokset gennem tiden.

»Mens jeg har været her, er der kommet flere seminarer og en bibeltime for den ældre gruppe, som i år var helt fyldt med deltagere,« fortæller Daniel, der til daglig er ansat som præst og konsulent i Indre Mission og har fokus på familier og fællesskaber.

»Jeg bruger noget af min tid her på festivalen til at gå rundt og snakke med familierne, og jeg oplever, at Å-festival er et sted, hvor der bygges bro mellem generationer. Der er flere familier, som prioriterer at være her, så deres ældste børn har et sted at sove, indtil de selv kan være her med deres efterskole.«

Hold dig opdateret med vores aktiviteter og nyheder fra Indre Mission

Vi sender vores nyhedsmailen hver anden torsdag med nyheder fra landsarbejdet og inspiration fra de lokale fællesskaber. Du får også en oversigt over kommende begivenheder og smagsprøver på magasinet impuls.
.
Seneste artikler
Vi bliver aldrig færdige med at øve os i frimodighed
Sognepræst Jonatan Noldegaard opmuntrer til, at man lever med frimodighed, selv når frygten følger med. Vi er aldrig alene i opgaven, for Gud går…
Jeg tæller ned til at vi skal mødes i familienetværket
Familienetværket i Lindehøj Sogn tilbyder et fristed for Nadia og hendes datter. Gennem samvær og støtte oplever de glæde og mening i en ellers…
Finn blev mønsterbryder og missionær
Efter 44 år som missionær i Indre Mission er Finn Najbjerg gået på pension. Det har været et holdepunkt for ham, at Gud er trofast. …

Annoncer