Lørdag den 21. september hersker der en elektrisk stemning i Sportscenter Herning. Der er gang i en stor volleyturnering i to haller. Dommerfløjt blandes med kampråb, klapsalver og lyden af bolde, der smashes mod gulvet. Folk sidder langs kanten af banerne og hepper på deres hold. Når nogle vinder, kan man se glæden i deres øjne, mens andre har nedslåede blikke.
Det er fjerde år, at Heartbeat afvikles og samler volleyentusiaster fra et stort område til en weekend med sport, fællesskab, forkyndelse og lovsang på Midtjyllands Kristne Friskole få minutters gang fra Sportcenter Herning.
Det er den kristne volleyklub Holy Spirit Volley, der sammen med IMU står bag arrangementet. Siden begyndelsen i 2020 er Heartbeat bare blevet større og større. De to første år blev volleyeventet afviklet på Den Kristne Friskole i Holstebro, men på grund af pladsmangel blev det rykket til Herning.
I år er 250 unge tilmeldt turneringen fordelt på 26 drengehold og 10 pigehold. De lægger blødt ud fredag med stand-up af Jakob Svendsen og lovsang. Efter en lang kampdag lørdag samles volleyentusiasterne med 250 gæster til lovsang og forkyndelse på den kristne friskole. Søndag dyster de bedste hold om et heartbeat- trofæ, og det hele rundes af med en gudstjeneste.
Sport samler folk
Lørdag formiddag har to fra styregruppen, Lasse Maagaard og Jacob Clausen, lige været i kamp. De er sikre på, at Heartbeat bliver endnu større til næste år.
»Vi har siden begyndelsen haft en drøm om, at arrangementet skulle udvikle sig hvert år,« fortæller Lasse.
»Jeg forventer, at der kommer 350 deltagere, der gerne vil spille volleyball,« forklarer Jacob, hvis fremtidsprognoser har holdt stik indtil nu.
På spørgsmålet, om ikke der er grænser for, hvor stor volleyturneringen kan blive, svarer han frisk: »Har Gud grænser?«
De to arrangører giver en forklaring på, at det er lykkedes dem at skabe et arrangement, der kan få unge til at afsætte en hel weekend.
»Sport kan virkelig samle folk på en særlig måde. Det er anderledes end andre events, hvor man ofte skal være meget social. I sport er man aktive sammen, og så er der alt det udenom. Vi har et fællesskab om bibel og lovsang, og undervejs hygger vi os med hinanden på tværs af holdene,« fortæller Lasse.
Jacob tilføjer: »Vi vil gerne vise, at man sagtens kan kombinere sport med alt, hvad det indebærer at tro på Jesus. Sport kan vise, hvor stor Gud er.«
»Det er vigtigt for os, at alle føler sig velkomne. Det første år var vi kun 10-12 hold, og vi havde et meget intimt fællesskab, hvor alle snakkede med alle. Vi vil stadig gerne bevare den ånd, selvom vi er blevet større,« indskyder Lasse.
Efterskolernes påvirkning
Målgruppen for Heartbeat er alle unge i Danmark, der har lyst til sport.
»Vi har ændret lidt i vores vision, for vi vil gerne nå ud til dem, der ikke har en tilknytning til kirken. Vi tror på, at sport kan være en indgangsvinkel til at møde Jesus,« siger Lasse.
Mange af deltagerne har dyrket volleyball på deres efterskole, og det gælder også for initiativgruppen bag Heartbeat.
»Vi spillede volleyball på Sydvestjyllands Efterskole, og efterfølgende deltog vi i nogle stævner, fordi vi havde det sjovt sammen. I 2018 besluttede vi at starte en kristen volleyklub, Holy Spirit Volley, og så fik vi ideen til at lave en turnering, hvor flere kunne være med,« fortæller Lasse.
Det er vigtigt for styregruppen, at sport kombineres med den kristne tro.
»Det at være i naturen og bruge min krop er for mig tid med Gud. Det vil jeg gerne give videre til andre. At vi kan gøre det på tværs af volleyhold og i fællesskab med andre gør oplevelsen endnu større,« forklarer Jacob, der glæder sig over det gode samarbejde med Volleyball Danmark, som støtter arrangementet på forskellige måder.