Vi tolererer ikke chikane, mobning og overgreb

Det er et fælles ansvar, at alle vores fællesskaber er trygge og sunde for alle

Når du afspiller videoen tillader du cookies fra YouTube
Accepter & AfspilAccepter for alle videoer & Afspil
×

De seneste uger har medierne desværre igen berettet om skoler og institutioner, hvor trusler, mobning og overgreb er foregået på voldsom og helt uacceptabel vis. Den slags hændelser vidner om en kultur, som er dybt bekymrende og har alvorlige konsekvenser – ikke mindst for de berørte.

I civilsamfundet og i foreningslivet har vi ofte en fortrolig, sund og god relation til børn og unge. Den skal vi værne om, så den ikke ødelægges. Men desværre er foreningslivet heller ikke undtaget fra forfærdelige fortællinger gennem tiden. Heller ikke kirkelige foreninger.

Ingen kan afvise, at mobning, chikane, overgreb og andet af samme grimme skuffe kan få lov at udvikle sig. Ingen skoler, institutioner, familier eller fritidsaktiviteter kan undgå risikoen for, at sunde miljøer bliver forgiftede. Det skal vi være meget opmærksomme på.

Starter med oplysning og bevidstgørelse

Det er afgørende, at vi som samfund arbejder sammen for at forebygge disse overgreb og skabe sikre og støttende miljøer for alle. Erfaringer fra én sektor kan være inspirerende for andre.

Forebyggelse starter med oplysning og bevidstgørelse. Og de udsatte – uanset om det er børn eller voksne – skal vide sig trygge ved at kunne berette, hvis de udsættes for noget, der ikke burde finde sted.

Forebyggelse er vejen frem, og de relevante myndigheder og fagpersoner skal straks inddrages, hvis skaden er sket. Overgrebssager er ikke noget, der skal holdes under radaren.

Vejledning til forebyggelse

Derfor har vi også i IM, IMU og Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler (DFS) udgivet materiale til klubber, lejre osv. med vejledning til forebyggelse. Det skal stå soleklart, at vi ikke tolererer sexchikane og overgreb, og at alle strafbare forhold vil blive anmeldt. Materialerne kan findes på vores hjemmesider eller kan fås ved henvendelse.

Det skal være sundt, trygt og berigende at være en del af det kristne fællesskab, også i DFS, IMU og IM. Vi skal sammen skabe gode vilkår for, at alle kan vokse op og udfolde sig i tryghed og trivsel.

Seneste blogindlæg
Gud har ikke åbenbaret sig kønsneutralt
Vi må ikke give afkald på det bibelske gudsbillede for at tilpasse os tidens politiske korrekthed
Frimenigheder står i tæt relation til folkekirken
Siden 2017 har Trossamfundsloven skabt en misforståelig distance mellem de evangelisk-lutherske frimenigheder og folkekirken. Det ønsker IM at lave om…
Tak til jer der knokler
Dansk lovgivning lægger mange hindringer i vejen for det frivillige foreningsliv