Der er nerver på. Foyeren på Indre Missions Hus i Fredericia er onsdag den 21. maj omdannet til tv-studie med kameraer, lamper og lange ledninger overalt. Mens travle teknikere får det sidste på plads, går generalsekretær Jens Medom Madsen og kommunikationschef Asbjørn Asmussen rastløst rundt som to nervøse skoledrenge før en vigtig eksamen.
"På en scene kan man fornemme tilhørerne, men det er noget helt andet at tale til et kamera," sukker Jens Medom Madsen.
Martin Parning fra produktionsselskabet Frontrow forsøger at klæde værterne på til opgaven. Han er til daglig producer på TV-avisen og vant til at dirigere rundt med erfarne studieværter. I aften er der brug for mere hårdhændet koreografi.
"Det er vigtigt at komme lækkert fra start," siger han og viser værterne, hvordan de skal skifte mellem kameraerne.
Imens tælles der ned. Fra kl. 18.30 kan venner og fællesskaber følge årsmødet på YouTube og Facebook.
Fokus på fællesskab og nærvær
Efter flere årsmøder med vigende tilslutning blev det sidste år besluttet at satse på et langt billigere og mindre ressourcekrævende årsmøde på internettet. Det affødte en del kritik fra folk, der frygtede et årsmøde uden fællesskab og nærvær.
Derfor er der gjort meget ud af, at det ikke skal skorte på netop fællesskab og nærvær. 20 IM-fællesskaber er blevet bedt om at være værter for lokale årsmødefester, og endnu flere har på eget initiativ skabt gode rammer med mad og samvær i missionshuse og private hjem. Det har været med til at vende skepsis til positiv forventning. Også i studiet på Indre Missions Hus.
"Om så der bliver sort skærm, så er der stadig mange derude, der får en god aften," lyder det beroligende.
Helt galt kan det nu ikke gå. De fleste indslag er produceret i forvejen og skal blot afvikles i den rigtige rækkefølge.
Årsmøde-programmet begynder i børnehøjde med Løsning Gospel-kids, og DFS-konsulent Frederik Meyer Olesen viser, hvordan man kan lave fællesskabs-blomster af gamle udgaver af impuls. Snart efter vrimler det med fællesskabs-blomster på Facebook. Det ser ud, som om der er hul igennem.
Stort tilløbsstykke
På YouTube runder seertallet 450, men det reelle tal er langt større. For rundt om i missionshuse og hjem sidder flere samlet om hver skærm – enkelte steder er de over 100 samlet. Den efterfølgende optælling viser, at mindst 2600 har fulgt med. Det er længe siden, et traditionelt årsmøde har trukket så mange deltagere – hvis man fraregner årsmødefestivalerne på Mørkholt Strand Camping.
Undervejs i transmissionen stilles der om til årsmødefester i Aarhus, Herlev og Aakirkeby. Forbindelserne er testet i forvejen, men missionær Palle Kure vender alligevel på siden, da turen når til Aakirkeby.
"Jorden er rund, så måske er det bare sådan, de vender derovre," foreslår en vittig sjæl i baglokalet.
Værre er det, at der kun er kommet ét spørgsmål til den planlagte paneldebat. Vicegeneralsekretær Frede Ruby Østergård ryster telefonen, som var det en ketchupflaske, men ketchupeffekten kommer først, da udsendelsen synger på sidste vers. Knap ti spørgsmål plinger ind på telefonen samtidig, men det er desværre for sent.
Fornemmelsen er god
MobilePay gør heldigvis ikke knuder. Mange har tradition for at give en gave til IM ved årsmødet, og det starter lovende.
"Vi har allerede 68.000 kr., og de har ikke engang vist MobilePay-nummeret endnu," smiler økonomichef Henrik Kristoffersen tidligt på aftenen.
Nummeret kommer først på skærmen efter fremlæggelsen af IM's regnskab og en tilskyndelse til at give.
Imens spilles en sang, og beløbene vælter ind – 145.970 kr. på lidt under fire minutter. Samlet når beløbet op på 219.295 kr.
Det udløser klapsalver, da kameraerne er slukket, og de 15 personer, der har deltaget i aftenens transmission, samles i en rundkreds.
Fornemmelsen er god. Nu må en evaluering og erfaringer ude fra landet afgøre, om der skal holdes flere årsmøder online i Indre Mission. Det bliver tidligst i 2027, for næste år er der Årsmødefestival på Mørkholt Strand Camping den 5.-7. juni 2026.