De nyvalgte menighedsråd har lige påbegyndt deres arbejde i landets sogne, og Indre Mission har derfor inviteret til netværksmøder for at inspirere og styrke menighedsrådene i deres betydningsfulde arbejde. Den 27. januar samledes en række medlemmer af forskellige menighedsråd i missionshuset i Kolding. Der opstod hurtigt en atmosfære af stor spørgelyst, og der var udveksling af erfaringer mellem et foredrag og en workshop.
Deltagerne lyttede til et oplæg af vicegeneralsekretær Frede Ruby Østergård, hvor han kom ind på Indre Missions rolle i forhold til folkekirken ud fra spørgsmålet: »Hvordan kan Indre Mission være kirkens forlængede arm?«
»Det er et vigtigt arbejde, I har som menighedsrådsmedlemmer. I er med til at sikre, at kirken får lov til at vokse, og at der er mennesker, der kan få en relation til Gud. Der er mange praktiske opgaver i et menighedsråd, men i bund og grund er det vigtigste ved at have en kirke, at mennesker skal møde Jesus. Til dette arbejde er der brug for Indre Mission,« understregede Frede Ruby Østergård.
Kerneopgaven for menighedsrådene
Derefter fulgte en workshop om samarbejdet i menighedsrådet og om, hvordan man som menighedsrådsmedlem med tilknytning til Indre Mission kan få indflydelse i et menighedsråd.
»Når der skal bygges et hus, er det ret sandsynligt, at det går hurtigere og bliver bedre, hvis man samarbejder,« forklarede Søren Fibiger Olesen, der er ressourcekoordinator i Indre Mission og leder af initiativet »Kirkens liv og vækst«.
Han fortsatte med at sammenligne arbejdet i menighedsrådet med et byggeprojekt.
»Når vi skal bygge arbejdet i menighedsrådet, er der en sandsynlighed for, at det både bliver et bedre arbejde og et, som vi er mere tilfredse med, hvis vi samarbejder. Målet er at skabe gode vilkår for evangeliets forkyndelse og undervisning, hvilket er menighedsrådets kerneopgave,« sagde han med overbevisning.
Søren Fibiger Olesen fremhævede, hvor essentielt det er, at alle, der er valgt til menighedsrådene, bidrager til dette fælles projekt.
»Ingen af os kan gøre det alene. Vi skal arbejde sammen med nogen, som har andre holdninger, og som vi kan være uenige med,« understregede Søren Fibiger Olesen.
»Samarbejdet er nøglen til at sikre kirkens liv og vækst. Det går galt, hvis man ikke tager det alvorligt, og det går ud over trivslen i et sogn eller i en kirke.«
Pejlemærker for et godt samarbejde
Ressourcekoordinatoren gav en række pejlemærker for et godt samarbejde i et menighedsråd, som han sammenlignede med et team. Han sammenfattede det i seks spørgsmål, som han opmuntrede menighedsrådene til at gennemgå på kommende møder.
»Det første er: Hvad er vores fælles mål i gruppen? Er vi reelt et team, der arbejder sammen mod det samme mål? Det næste er: Hvad er min rolle i menighedsrådet, og hvordan byder jeg ind i forhold til den rolle? Det tredje er et vigtigt punkt: Er der tillid og psykologisk tryghed i gruppen? Stoler vi på hinanden i det hele taget? Det fjerde er, om vi har de rette kompetencer i menighedsrådet? Det næste er, om vi har en klar vision, målbare mål og en struktur. Og det sidste spørgsmål: Er det meningsfuldt for mig som person at være med i dette arbejdsfællesskab? Er jeg med til at gøre en forskel?«
Netværksmødet sluttede med en samtale om behov og ønsker til, hvordan Indre Mission fremover kan være en støtte og inspiration. Måske kunne det være et online-netværk.
Læs om projektet Kirkens liv og vækst.