Stor glæde da eleverne vendte tilbage

Det boblede i forstandermaver, og elevernes ansigter var ved at sprække, da Frøstruphave Efterskole og Hestlund Efterskole igen kunne åbne den 18. maj

Eleverne på Hestlund må kramme, alt det de vil, i deres familiegrupper. Lærerne må nøjes med at give luftkrammere.

Landets efterskoler pulserer igen af liv og glæde, for eleverne er tilbage. Forstanderne Anders Østerby fra Frøstruphave Efterskole og Johannes Pedersen fra Hestlund Efterskole kan ikke få armene ned over, hvor skønt det er at komme i gang igen, efter deres skoler har været lukket ned i ni uger. De er imponeret over, hvordan eleverne har håndteret situationen.

»I medierne har det lydt, at de unge var dårlige til at tage ansvar. Jeg tror, at det er de få. Vi har at gøre med en ansvarsfuld generation, der har taget meget ansvar i denne tid. De har haft nok at se til med hjemmeundervisning, og nogle har hjulpet med at passe mindre søskende,« fortæller Anders. Det billede kan Johannes fuldt ud tilslutte sig.

»I min tid kan jeg ikke mindes så vidtgående indgreb i efterskolelivet. Eleverne har skullet takle en helt anderledes hverdag, og de har løftet et kæmpe ansvar,« understreger Johannes, der har været i efterskolebranchen i snart 18 år.

»Det har virkelig været svært for mange af eleverne at være hjemme i så lang tid. Det har været hjerteskærende at høre dem sætte ord på, hvor meget de savnede efterskolen, og hvis de ikke fik lov at komme tilbage.«

Så kom dagen

Derfor var flagene hejst, og alt var klart, da de to efterskoler tog imod eleverne mandag den 18. maj om eftermiddagen. Anders havde sommerfugle i maven allerede fra morgenen af.

»Da bilerne begyndte at komme, så boblede glæden indeni over at se eleverne. Vi er jo sat i verden for at være sammen med dem,« understreger Anders.

Vi har at gøre med en ansvarsfuld generation, der har taget meget ansvar i denne tid.

»Jeg vidste ikke, at ansigter kunne smile så meget,« siger Johannes om øjeblikket, da han så eleverne stige ud af bilerne.

Efter ankomsten brugte skolerne god tid på at informere eleverne om den anderledes hverdag, der ventede. Og så var der ellers fest.

»Det var dejligt at være sammen med dem, synge salmer og lovsynge og høre andagt,« fortæller Anders. På Hestlund rundede de aftenen af med at tænde lys.

»Vi ville gerne understrege, at håbet og livet var vendt tilbage på skolen,« lyder det fra Johannes, som kommer lidt ind omkring krammeri-dilemmaet.

»Eleverne spurgte hurtigt: Hvornår må vi give jer krammere? Og det er hårdt ikke at kunne det, men indtil videre må de kramme i familiegruppen, og lærerne må give luftkrammere.«

Har taget alle forholdsregler

De to efterskoler har gjort alt for at skabe nogle rammer om de kommende uger, som lever op til myndighedernes krav. Skolerne har så god plads, at det er lykkedes at omrokere inden for de eksisterende rammer.

»Vi har lavet nogle praktiske opstillinger, hvor vi forsøger at skabe et så normalt hverdagsliv som muligt,« fortæller Anders. Begge skoler har inddraget noget af deres hal til foredragssal, for eleverne skal sidde med to meters afstand, når de synger. De er inddelt i familier, som spiser og sidder og hygger sammen.

Skolerne har fået teltfaciliteter til brug som ekstra lokale. På Hestlund har de lavet en udendørs camp, hvor familierne kan hænge ud sammen.

»Her kan de tænde bål og hygge, eller vi kan lave en koncert,« forklarer Johannes, der har købt enorme mængder sprit, har opstillet udendørs vaske og skaffet værnemidler som visir og masker til brug, hvis elever bliver syge.

Skolerne har forud for genåbningen haft onlinemøder med forældre og elever med information om, hvordan det ville blive at vende tilbage til en anderledes hverdag på efterskolen.

De skal tænke tilbage på ugerne som noget af det mest mindeværdige.

»Vi har arbejdet en hel del med elevinddragelse, hvor de har været med i beslutninger om forskellige tiltag. For eksempel, hvordan vi afvikler morgenløb og siger godnat til hinanden, når vi ikke må give krammere,« fortæller Anders. Der skal gøres rent på skolerne to gange om dagen, og her tager eleverne en ekstra tørn.

»Jeg oplever, at eleverne tager deres ansvar alvorligt og er opsatte på, at det skal lykkes for dem at leve op til kravene,« siger Anders.

Mindeværdige seks uger

Begge forstandere kalkulerer med småjusteringer hen ad vejen. De kan se, at der vil blive udfordringer med at holde afstanden på en meter.

»Det er noget, vi alle skal huske på,« fortæller Anders.

»Det kan blive en udfordring at holde en meters afstand i køen, når der skal hentes mad,« siger Johannes.

På Frøstruphave har de spurgt eleverne om deres ønsker til de seks uger på skolen, inden det er slut.

»Mange har givet udtryk for, at de ønsker det, der kendetegner en almindelig efterskoledag. De har sådan savnet en normal hverdag,« forklarer Anders, der har en masse forkælelse i ærmet til dem.

På Hestlund har de sat sig for at gøre de seks uger til noget helt uforglemmeligt.

»Vi vil give dem nogle helt særlige oplevelser, som andre elever ikke får. De skal tænke tilbage på ugerne som noget af det mest mindeværdige,« fortæller Johannes.

Når Hestlund lukker ned til sommerferie, så tager Frøstruphave 14 dage mere med konfirmandkursus.

»Vi føler os helt klædt på til situationen, fordi vi har været vant til en anderledes hverdag. Og så modtager vi nogle syvendeklasser, der er blevet dus med forholdsregler i skolen,« siger Anders.

Hold dig opdateret med vores aktiviteter og nyheder fra Indre Mission

Vi sender vores nyhedsmailen hver anden torsdag med nyheder fra landsarbejdet og inspiration fra de lokale fællesskaber. Du får også en oversigt over kommende begivenheder og smagsprøver på magasinet impuls.
.
Seneste artikler
Vi bliver aldrig færdige med at øve os i frimodighed
Sognepræst Jonatan Noldegaard opmuntrer til, at man lever med frimodighed, selv når frygten følger med. Vi er aldrig alene i opgaven, for Gud går…
Jeg tæller ned til at vi skal mødes i familienetværket
Familienetværket i Lindehøj Sogn tilbyder et fristed for Nadia og hendes datter. Gennem samvær og støtte oplever de glæde og mening i en ellers…
Finn blev mønsterbryder og missionær
Efter 44 år som missionær i Indre Mission er Finn Najbjerg gået på pension. Det har været et holdepunkt for ham, at Gud er trofast. …

Annoncer