Unge laver kirke for unge

Revel-ungdomsgudstjenesterne i Vejle tiltrækker unge og skaber et åbent rum for udforskning af den kristne tro.

Lovsangen fylder meget til gudstjenesterne i Revel. Samuel Dahl Nielsen og lovsangsmusikerne gør meget ud af, at teksterne i sangene skal være letforståelige.

Venners enkle »kom og se«-invitation bærer en særlig kraft. Det viser ungdomsgudstjenesterne Revel i missionshuset i Vejle, hvor unge, der ikke er vant til at gå i kirke, hver gang finder vej. I de seneste år er Revel vokset betydeligt og samler nu op mod 200 unge.

Det samme gælder for den første gudstjeneste i det nye år. Den 12. januar er stemningen blandt de 20 unge frivillige hyggelig og forventningsfuld, mens de forbereder aftenens gudstjeneste. Lovsangsbandet, ledet af Samuel Dahl Nielsen, har været i gang med at øve aftenens lovsange i et stykke tid.

»Vores håb er, at gudstjenesten med lovsang, forkyndelse og fællesskab kan fylde deltagerne med glæde,« forklarer Samuel, der udover at være lovsangsleder også er en del af ledergruppen bag Revel.

Alle elementer i gudstjenesten er målrettet dem, der ikke er fortrolige med den kristne tro. Især lovsangen spiller en væsentlig rolle.

»Det er vigtigt, at deltagere, som ikke har været her før, føler sig velkomne. Derfor vælger vi at begynde gudstjenesten med livlige sange, der er håbefulde og inviterende, « fortæller lovsangslederen.

Han har også fokus på sproget i sangteksterne.

»Sangene skal kunne forstås af alle, så man kan lytte til dem uden at være kristen. «

Unge laver kirke for unge

I god tid inden gudstjenesten samles de frivillige med præsten Michael Nygaard, som opmuntrer dem til aftenens indsats.

»Det er virkelig dejligt, at I er med til at lave Guds riges arbejde. Vi regner med, at der i aften kommer mennesker, der skal have et møde med Gud, måske for første gang. Samtidig håber vi også, at der er nogen, som forhåbentlig skal have et møde med Gud for 100. gang,« siger Michael.

Han er deltidsansat som præst i Revel, der hører under Frimenigheden Broen. Derudover er han også lærer på Børkop Højskole. Han er trukket ind på sit kontor og kommer lidt ind på den kultur, der kendetegner Revel.

»Revel er et åbent fællesskab, hvor der kommer mange, som har spørgsmål til troen. De kristne unge tager deres venner med til gudstjeneste, så de kan se og erfare, hvad troen går ud på,« forklarer Michael.

Michael Nygaard er præst i Revel, og sammen med ledergruppen forsøger han at lave gudstjenester, der relaterer til den verden, som de unge oplever.

Han mener, at det har stor betydning, at unge laver kirke for unge, for de ved, hvad der rører sig i deres egen aldersgruppe.

»Jeg oplever blandt de unge i kirken og på højskolen, at det betyder meget for dem at være autentiske mennesker, hvilket vil sige, at man meget følger sine følelser i forhold til, hvad der er godt at gøre. Som kirke forsøger vi at relatere til det. Derfor fylder lovsangen meget. Der skal være god stemning ved gudstjenesten, og de svære emner i gudstjenesten skal forklares lidt ekstra over for dem, der ikke kender så meget til kristendommen. Vi gør os umage med at skabe et rum, som de unge kan connecte med, selvom vi også er opmærksomme på faldgruberne ved at lade følelser styre for meget.«

Vi vil lære de unge at gå i kirke

Revel har en klar målsætning om at skabe kirke for mennesker, der ikke er vant til at gå i kirke.

»Vi ønsker at nå to grupper: Dem, som har været kristne hele livet, men ikke er vant til kirkelivet, samt dem, der ikke kender meget til kristendommen og heller ikke har en kirkelig baggrund,« forklarer præsten.

»Vi stræber efter at lære unge at gå i kirke ved at vise dem, hvad det betyder at være en del af et menighedsfællesskab og at have en præst. Hvad det betyder at følge en liturgi, at have nadver og at mødes fast om søndagen. Vores håb er, at vi kan fungere som et pitstop på deres vej til folkekirken eller andre steder.«

Der er en stor gennemstrømning af unge i Revel. Deltagerne kommer fra et bredt geografisk område.

»Vores primære fokus er dem, der anser Vejle som deres referenceby. En del fra oplandet går i gymnasiet i byen og inviterer deres venner med. Til hver gudstjeneste deltager unge, der ikke er vant til at gå i kirke. Vi har også unge, der kommer fra Odense, Aarhus og Vestjylland,« siger Michael.

Det er vigtigt for ledergruppen, at de unge får en god oplevelse ved at deltage i gudstjenesterne.

»Vi ønsker, at de får noget meningsfuldt med hjem fra gudstjenesten.«

Introducerer trosbekendelsen

Michael trækker i præsteskjorten og står snart klar ved indgangsdøren sammen med resten af velkomstteamet. Alle deltagere får et smil, et kram eller et håndtryk. Der er en glad goddag-stemning, mens folk langsomt trækker ind i mødesalen. Fire minutter over syv indleder lovsangsbandet gudstjenesten med salmen: Giv mig, Gud, en salmetunge.

Gudstjenestelederen byder velkommen og orienterer om aftenens program. To unge fra forbønsteamet introducerer muligheden for forbøn under gudstjenesten, inden præsten tager over.

»Vi skal begynde gudstjenesten med at rejse os op og sige trosbekendelsen. Den har man i mange hundrede år sagt, fordi den handler om, hvad kristendommen går ud på. Hvis du ikke kan se dig selv i ordene, så behøver du ikke sige med,« forklarer Michael.

Efterfølgende fylder lovsangen rummet, inden Michael går i gang med prædikenen. Indledningsvis introducerer han, at prædikenen de kommende gange vil tage udgangspunkt i temaet Hæng ud med Gud.

»Det kommer til at handle om, hvad Gud skal være for dig i 2025,« understreger præsten og fortsætter: »Én af de måder, man kan hænge ud med Gud på, er i Bibelen.«

Bibelopslag på Instagram

Han nævner betydningen af Bibelen som den bog, man læser for at forstå livet og meningen med det. Derefter bruger han god tid på, hvordan man kan komme i gang med at læse i Bibelen.

»Der er mange bøger i Bibelen, så det er en god ide at begynde med hovedhistorien, som er Det Nye Testamente, der handler om Jesus. Markusevangeliet er et godt sted at starte,« forklarer Michael.

Han præsenterer nogle nyttige hjælpemidler, der kan gøre det nemmere at komme i gang med bibellæsningen.

»Jeg lægger dagligt et opslag op på Instagram med mine refleksioner over hvert kapitel i Markusevangeliet, og jeg arbejder også på en bibelguide med forskellige tips,« fortæller han og afslutter prædikenen med at genfortælle evangeliet om Jesus i det helt stille gudstjenesterum.

Gudstjenesten fortsætter med flere lovsange og nadver. Efter en kirkebøn afsluttes gudstjenesten, og bagefter kan man hænge ud i caféen.

Hold dig opdateret med vores aktiviteter og nyheder fra Indre Mission

Vi sender vores nyhedsmailen hver anden torsdag med nyheder fra landsarbejdet og inspiration fra de lokale fællesskaber. Du får også en oversigt over kommende begivenheder og smagsprøver på magasinet impuls.
.
Seneste artikler
Vi bliver aldrig færdige med at øve os i frimodighed
Sognepræst Jonatan Noldegaard opmuntrer til, at man lever med frimodighed, selv når frygten følger med. Vi er aldrig alene i opgaven, for Gud går…
Jeg tæller ned til at vi skal mødes i familienetværket
Familienetværket i Lindehøj Sogn tilbyder et fristed for Nadia og hendes datter. Gennem samvær og støtte oplever de glæde og mening i en ellers…
Finn blev mønsterbryder og missionær
Efter 44 år som missionær i Indre Mission er Finn Najbjerg gået på pension. Det har været et holdepunkt for ham, at Gud er trofast. …

Annoncer