Fortidens overgreb har et vigtigt budskab

Når vores fællesskaber bliver lukkede, kan det få os til at holde hånden over forhold, som i stedet skulle frem i lyset og gøres op med

Når du afspiller videoen tillader du cookies fra YouTube
Accepter & AfspilAccepter for alle videoer & Afspil
×

Peter Øvig Knudsen har skrevet en bog om seksuelle overgreb gennem årtier på en lang række institutioner med børn. Han beskriver også, hvordan en leder på et kristent børnehjem har begået adskillige grufulde overgreb, uden at nogen greb ind, og uden at nogen dengang og efterfølgende troede på pigernes fortællinger. Jeg er desværre overbevist om, at dette ikke er det eneste tilfælde med den slags eller andre former for overgreb på kristne institutioner eller i kristne fællesskaber gennem tiden.

Kan ikke overskue konsekvenserne

Afsløring af forfærdelige forhold i fortiden skal vi lære af. Af denne og lignende sager i fortiden skal vi som kristne fællesskaber bl.a. lære at være opmærksomme på, hvad de tætte relationer, vi har i mange sammenhænge, gør ved os. Bliver vi blinde for forhold, der er usunde eller direkte forkerte, og som burde frem i lyset? Lukker vi øjnene bevidst eller ubevidst, når vi ser eller fornemmer, at noget er helt galt, fordi vi ikke kan overskue konsekvenserne, hvis det kommer frem i lyset?

Gennem de senere årtier er vi blevet færre i de kristne miljøer. Måske gør det denne type udfordringer endnu større. Mange er forbundne i familier og venskaber på en måde, som måske kan få os til at holde hånden over forhold, som i stedet skulle frem i lyset og gøres op med.

Fællesskaber skal være åbne og trygge

Vi skal være opmærksomme på, at vores fællesskaber og kristne miljøer ikke bliver lukkede. Vi må sørge for, at ledere eller toneangivende personer ikke bliver beskyttet af usund mangel på åbenhed og mangel på lyst til at tale det forkerte imod.

I Indre Mission har vi et udtalt ønske om, at vores fællesskaber skal være åbne og trygge. Vi vil gøre, hvad vi kan for at modvirke, at der opstår usunde magtforhold, som fører til forskellige former for overgreb. Derfor har vi for nylig tilsluttet os det fælleskirkelige dokument Etos for god adfærd i kirker og kristne hjem, som kan findes på Indre Missions hjemmeside. Her kan man også finde omtale af IM’s whistleblowerordning, som er etableret for at give mulighed for at anmelde usunde eller direkte ulovlige forhold i IM eller Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler.

Seneste blogindlæg
Vi er en rig bevægelse
Indre Mission bæres af passionerede mennesker med hjerter, der banker for Jesus, og som vil skabe de bedste rammer for, at vores fællesskaber og…
Der findes ikke forkerte drenge og piger
Vi kan utilsigtet komme til at presse børn og unge til at tænke, at de er forkerte, når vi stereotypt taler om rigtige drenge og rigtige piger …
Bibelsyn er en del af troens liv
Det vanskelige ved at forstå Bibelen skyldes ikke uklarhed, men menneskers begrænsninger