Indre Missions formand opfordrer til at åbne kirkerne - indremission.dk
Indre Missions formand opfordrer til at åbne kirkerne
Indre Missions formand opfordrer til at åbne kirkerne

Foto: Hartug Hans Kirke, Haderslev. Fotograf Jens Christensen

23.04.2020

Indre Missions formand opfordrer til at åbne kirkerne

Et enøjet fokus på fysisk sundhed er i virkeligheden usundt
Opdateret 27.04

Det er mere end 40 dage siden, at kirkerne blev lukket ned på grund af COVID-19. Selvom der har været holdt digitale gudstjenester og drive-in gudstjenester i påsken, så har adgangen til kirkerummet været låst, undtagen ved begravelser og bisættelser med et begrænset antal.

Indre Missions formand Hans-Ole Bækgaard er ikke uenig i biskoppernes tidligere beslutning om at følge myndighedernes retningslinjer i hensynet til sundheden og fællesskabet. Han bakker op om, at kirken skal stå sammen med resten af samfundet.

”Samfundet er så småt ved at genåbne, men det virker som om, at sundhed og økonomi er de styrende parametre for faserne i genåbningen. Det kan der være meget fornuft i, men det må blot ikke udelukke og overse det vigtige, at vi som mennesker også er sociale og åndelige væsener,” mener Hans-Ole Bækgaard

Formanden er meget enig i Svend Brinkmanns udsagn forleden dag på Facebook, om at dette væsentlige perspektiv ikke har fået tilstrækkelig opmærksomhed.

”Livet handler om andet end at undgå døden. Sundhed er mere end fravær af virus. Et enøjet fokus på fysisk sundhed er i virkeligheden usundt,” fastslår Hans-Ole Bækgaard

Kirkerne skal genåbne

Hans-Ole Bækgaard opfordrer til, at kirkerne får lov til at låse døren op i takt med resten af samfundet og ikke som det sidste i samfundet.

”I forhandlingerne frem mod næste fase efter 10. maj, bør situationen for kirker, trossamfund og herunder også det kirkelige foreningsliv naturligvis indgå,” siger Hans-Ole Bækgaard, og understreger, at hvad der kommer til at gælde for andre områder i samfundet, bør også gælde her, naturlgvis under samme gældende retningslinjer.

”Selvfølgelig kan der findes forsvarlige retningslinjer for brug af kirkerummet,” mener formanden.

”Der er ikke kun behov for at gå til frisør eller tatovør, men også sociale og åndelige behov at tage højde for i vores samfund og for det at være menneske. I første omgang kan det gælde muligheden for at åbne for bøn, andagt og stilhed i kirkerummet, men også gerne muligheden for at fejre gudstjeneste. Hvis det ikke er muligt nu her, kan det komme i næste fase. Dog kan man allerede nu give vejledning om udendørs andagter og gudstjenester,” foreslår Hans-Ole Bækgaard. Han har kendskab til, at der fra nogle forhandlingspartnere allerede er udarbejdet konkrete forslag, som kan præsenteres for statsministeren og kirkeministeren.

”Hvis ikke der kommer tydelige meldinger herom, kan jeg sagtens forestille mig, at der sker selvtægt og civil ulydighed hos nogle præster og menigheder. Og det synes jeg, man politisk skal komme i forkøbet ved at give konstruktive retningslinjer. Der er brug for at anvende kirkerummet til andet end kun begravelser og bisættelser.”

Biskopperne rører på sig

Før påske var kirkeministeren positiv over for at åbne kirkerne, men biskopperne bakkede ikke op om den linje. De valgte at stille sig sammen med resten af samfundet.

”Det var underligt at skulle fejre påske med lukkede kirker, men jeg synes, at biskopperne traf et fornuftigt valg på det tidspunkt. Situationen er en anden nu, hvor næste fase for genåbning er begyndt. Her skal kirken ikke være i bagerste række og overses i de politiske beslutninger,” siger Hans-Ole Bækgaard, der glæder sig over, at næsten alle biskopper sidst i april offentligt har meldt anderledes ud, end det skete før påske.

”Det er en røst, som bør være vanskelig at overhøre. Så jeg tror og håber, at der kommer til at ske noget i forhandlingerne frem mod 10. maj,”  slutter Indre Missions formand.


.
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookiepolitik
Whistleblowerordning
Følg vores aktiviteter