Lad os tykne historien

Tilbagegang og vanskeligheder er sjældent det eneste, der er at fortælle. Ved at gå på opdagelse i virkeligheden kan vi finde nye muligheder og få frimodighed

Når du afspiller videoen tillader du cookies fra YouTube
Accepter & AfspilAccepter for alle videoer & Afspil
×

Ved det åbne hovedbestyrelsesmøde i september, hvor der deltog en god flok IM-venner fra det sydvestjyske, blev det blandt andet italesat, at vi skal turde tale ærligt og åbent om både nedgang og udfordringer i missionsarbejdet.

Hvis vi ikke ser virkeligheden i øjnene og åbent taler om udfordringer med for eksempel at rekruttere ledere eller samles i de lokale IM-fællesskaber, så gør det noget ved vores frimodighed, når virkeligheden rammer glansbilledet.

Jeg er temmelig overbevist om, at der er væsentlige pointer i dette.

På opdagelse i virkeligheden

Samtidig er virkeligheden sjældent sort-hvid. Der findes et begreb, der hedder at tykne historien. Det betyder, at man går på jagt efter flere detaljer og mere fortælling. Man skal ikke forvanske virkeligheden, men udbygge forståelsen.

Det er sjældent således, at historien er enstrenget. I så fald bliver det en tynd historie, og det kan føre ind i en pessimistisk blindgyde.

Når vi går på opdagelse i den virkelighed, der udfolder sig både på landsplan og lokalt i IM, er der bestemt beretninger om nedgang. Og det kan blive anstrengende og slidsomt at opretholde forsamlinger og aktiviteter sådanne steder.

Samtidig er det måske netop sådanne steder, at cafearbejde, besøgstjeneste m.m. blomstrer op. Nedgangen er dermed ikke den eneste faktor i beretningen.

Nysgerrighed

Eksempelvis fortæller mange lokale fællesskaber om vigende trofasthed eller nedgang i antallet af børnefamilier, der dukker op til de ugentlige samlinger. Samtidig møder vi et stigende antal af disse på bibelcampings og ved andre arrangementer.

Fortællingen er tykkere. Virkeligheden er ikke enstrenget, men mangfoldig. Derfor skal vi tillade os at gå til den med nysgerrighed. Ved på den måde at tykne historien er der gode chancer for at finde frimodighed og muligheder for at løfte udfordringerne.

Vi må ikke blive angste for at se virkeligheden i øjnene, men vi skal i fællesskab styrke og udvide billedet af den. Deri kan også meget vel ligge kimen til frimodighed i missionsarbejdet, så synet for mulighederne vokser.

Seneste blogindlæg
Tak til jer der knokler
Dansk lovgivning lægger mange hindringer i vejen for det frivillige foreningsliv
På Folkemødet tager vi medansvar
Det har betydning, at vi deltager i den offentlige debat og sætter ord på, hvad vi finder vigtigt at holde fast i eller være bevidste om i tidens…
Find balancen mellem ja og nej
Den, der siger ja, gør det nemmere for andre at sige ja. Den, der siger nej, gør det også lettere for andre at sige nej - og sværere at sige ja …