De unge, kirken og kulturen

Det kristne fællesskab skulle gerne være et sted, hvor man kan sænke skuldrene og slippe de tunge byrder.

Verdens bedste budskab står i skarp kontrast til tidens krav om at være »den bedste udgave af sig selv«. Især unge rammes af de høje krav til præstationer, tempo og originalitet, og det går for mange ud over trivslen.

Artiklerne i denne udgave af impuls peger på, hvordan det kristne fællesskab kan være et frirum, hvor byrderne lettes, og nåden får lov til at bære.

Bent Bjerring-Nielsen beskriver, hvordan mange unge vokser op med, at Gud er død, mennesket er centrum, videnskaben er højeste autoritet, og fremskridt er det normale. Disse grundfortællinger skaber ofte en følelse af meningsløshed og manglende håb, fordi livet slet ikke lever op til idealerne. Det betyder, at mange unge oplever »en konstant dårlig samvittighed over de mål, der endnu ikke er realiseret«, forklarer Thomas Willer.

Vi er ikke perfekte mennesker

Lisbeth Trinskjær understreger, at kirken kan hjælpe unge med at sænke skuldrene ved at fortælle dem, at menneskelivet ikke handler om at lykkes. Christine Ravn Lund fortæller, hvordan ledere i børne- og ungdomsforeningslivet har været afgørende for hendes tro og mod til at påtage sig ansvar.

I artiklen om Revel fremhæves, hvordan et åbent fællesskab giver unge mulighed for at udforske troen i trygge rammer og på egne præmisser.

»Vi ønsker at skabe et sted, hvor byrderne kan lægges ned, og spørgsmål til troen kan stilles frit,« siger Samuel Dahl Nielsen.

På samme måde oplever man i ungdomsfællesskabet Nexus i Herlev, hvordan de unge selv tager ansvar, finder støtte og løfter hinanden.

Skibet går ikke ned

For den kristne er håbet ikke blot en følelse eller optimisme, men det er rodfæstet i påskens budskab om Jesus’ død og opstandelse. Dette håb lægger et fundament, som tidens kulturelle fortællinger ikke kan levere.

Henning Smidt sammenligner det med at have Jesus med i båden: Når det stormer, går skibet ikke ned, fordi Jesus er med.

Henrik Nymann Eriksen minder os om, at Jesus ikke kun møder os i storme eller ekstraordinære øjeblikke, men også i hverdagens små situationer. Som disciplene på bjerget blev mindet om: Når lyset slukkes, og Guds stemme ikke længere høres, er Jesus der stadig.

God søndag.

Læs impuls nr. 2


Seneste forord
Annoncer